VIERAAT

Kino Lokakuun elokuvatarjontaa täydentävät jälleen mielenkiintoiset keskustelut vieraaksi saapuvien elokuvantekijöiden kanssa!

Torstaina 13.2. vieraana avajaisissa Mitkojen Dmitrij Shagin ja Igor Sladkevitš

Dmitrij Shagin on taiteilija, runoilija, elokuvaohjaaja ja muusikko.
Igor Sladkevitš on näyttelijä mm. Komik Trest -teatterissa ja trubaduuri.

Mitja ja Minjai

Pietarilaiset Mitkat ovat joukko taiteilijoita, joita taiteen lisäksi yhdistää valoisa ja mutkaton asenne elämään. Venäläinen arkielämä, maan historia ja oma kotikaupunki Pietari ovat Mitkojen usein käsittelemiä aiheita, aina hyvällä tuulella höystettynä.

Mitki-ryhmä syntyi Leningradissa 1980-luvun alussa. Ryhmän keskushahmona on alusta asti toiminut edelleen mukana oleva taiteilija Dimitri Shagin, jonka lempinimen Mitja tai Mitka mukaan koko ryhmä on nimetty. Mitki puolestaan on monikon taivutusmuoto nimestä. Nykyisin Pietarissa kulttimaineessa oleva ryhmä aloitti toimintansa vaikeissa oloissa. Sen jäsenet elättivät itsensä kerrostalojen lämmittäjinä ja harjoittivat taiteellista toimintaansa maan alla, koska heidän taidettaan pidettiin neuvostovastaisena. Ryhmän alkuvuodet olivat hyvin kosteita; runsas alkoholin käyttö oli läpi 1980-luvun osa Mitkojen elämää. Sittemmin ryhmän jäsenet ovat lopettaneet juomisen ja omistautuneet auttamaan venäläisiä alkoholisteja: Mitkat ovat jopa perustaneet alkoholistiparantolan. Mitkojen galleria sijaitsee Ulitsa Maratalla Pietarissa.

Mitkat eivät ole organisoitunut taiteilijaryhmä siinä mielessä, että he julistaisivat yhteistä taiteellista sanomaa. Jäseniä yhdistävä asia on Mitki-henki, asenne, jota kuvaa hyvin ryhmäläisten usein toistamansa lause: ”Mitkat eivät pyri voittoon ja näin voittavat koko maailman.” Mitkat ovat melko löyhä ryhmittymä, jonka toimintaan pääsevät mukaan nuoretkin taiteilijat. Ryhmän taiteen ja elämän filosofia voidaan pelkistää sanoihin: elämänmyönteisyys, maalauksellisuus, vilpittömyys ja vapaus.

Perjantaina 14.2. vieraana elokuvaohjaaja Ildar Jagafarov

Ildar Jagafarov

Vuonna 1971 syntynyt Ildar Jagafarov on elokuvaohjaaja, Venäjän elokuvatyöntekijöiden liiton jäsen, ensimmäisen tataarinkielisen elokuvan ohjaaja ja elokuvastudion johtaja.

Jagafarov syntyi Permin alueella, mutta muutti jo pikkupoikana vanhempiensa kanssa Kazaniin. Peruskoulun päätyttyä hän aloitti opinnot Kazanin Pedagogisen instituutin urheilutiedekunnassa. Vuonna 1991 hän pääsi avustajaksi Kazanin televisioon. Vuonna 1995 onni potkaisi Jagafarovia hänen aloittaessaan  opinnot Moskovan Elokuvainstituutissa, näin pedagogisen instituutin opinnot saivat jäädä.

Vuonna 2005 Jagafarov perusti elokuvastudio ”Ja-Prodakshn”:n. Sen toiminnan ytimessä on taide-, dokumentti-, perhe-elokuvien, musiikkivideoiden ja mainosvideoiden tuotanto. Kuuden vuoden aikana studiossa on tehty yli 400 elokuvaa ja videota, joista 150 mainospätkää.

Ensimmäisen venäjänkielisen lyhytelokuvan Jagafarov teki vuonna 1995. Elokuva osallistui Marseillen kansainvälisiin elokuvafestivaaleihin. Vuonna 1998 Jagafarov kuvasi diplomityönsä ”Neljä yksinäisyyden olomuotoa”, joka palkittiin Sverdlovskissa (nyk. Jekaterinburg).

V. 2000 Jagafarov kuvasi elokuvan ”Behetkei” (suom. Pieni onni), joka saavutti diplomimaininnan turkkilaisen elokuvan päivillä Istanbulissa vuonna 2001. Se sai myös parhaan opiskelijatyön maininnan USA:n elokuvafestivaaleilla Houstonissa.

Vuonna 2004 Jagafarov kuvasi Kino Lokakuussakin nähdyn tataarinkielisen elokuvan ”Kuktau”. Se sai kriitikoiden palkinnon Kinotavrissa, Sotšin elokuvajuhlilla saman vuonna. Se palkittiin parhaana debyyttielokuvana Zlinin kansainvälisellä lasten ja nuorten elokuvafestivaalilla, Tšekeissä.

Vuosien varrella Jagafarov on kuvannut useammankin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla esitetyn lyhytelokuvan. Hän kuvaa itseään kansalliseksi elokuvaohjaajaksi. Hän haluaa elokuvissaan tuoda esiin tataarikulttuuria ja kieltä ja kehittää sitä.

Nyt Kino Lokakuussa nähtävä elokuva Baigal on Jagafarovin kolmas täyspitkä taide-elokuva.  

Sunnuntaina 16.2. vieraana näyttelijä Aleksei Filimonov

Aleksei Filimonov (synt. 1981) on Irkutskissa syntynyt venäläinen näyttelijä. Vuonna 2000 hän valmistui Irkutskin teatterikoulusta. Työskenneltyään muutaman vuoden eri teattereissa Krasnojarskissa, Ozjorskissa ja Penzassa, hän suuntasi Moskovaan, jossa aloitti opinnot Teatteri-instituutin ohjaajalinjalla. Hän päätti opinnot vuonna 2006 ja työskenteli muutamassa moskovalaisessa mm. Malaja Bronnaja -teatterissa.

Aleksei Filimonov

Filimonov aloitti yhteistyön elokuvaohjaaja Ivan Vyrypajevin kanssa, jonka elokuvia on myös nähty Kino Lokakuussa (Euphoria, Karotkoje zamykanije). Filimonov esitti pääroolin Vyrypajevin elokuvassa Kislorod vuodelta 2008.

Nyt Kino Lokakuussa nähtävän elokuvan The Great poetry roolistaan Filimonov sai parhaan miespääosan palkinnon Sahalinin elokuvafestivaaleilla. 

Filimonov on naimisissa näyttelijä Olga Smirnovan kanssa. Heillä on vuonna 2010 syntynyt tytär Vasilisa.